Wandelen in Valkenburg

In bijna het zuidelijkste puntje van Nederland vind je de gemeente Valkenburg. Deze gemeente leent zich uitstekend voor mooie wandeltochten. Het zuiden van Limburg herkent zich door de mooie dalen, kastelen en rivieren. Zo lopen er verschillende routes langs de rivier de Geul door het Geuldal. Hieronder zijn enkele routes die het wandelen waard zijn.

Kastelen in het Geuldal

Deze route is meer dan het bezoeken waard, de route is slechts gelegen op een steenworp afstand van Valkenburg. Deze route voert je vlak langs de kastelen Schaloen en Oost. Langs deze route zijn meerdere terrasjes te vinden voor een kopje koffie. De route is niet bewijzend maar er is een bewegwijzering te downloaden online. De route is geschikt voor zowel beginners als gevorderden doordat de lengte slechts 7.2 kilometer is. Wel dient men er rekening mee te houden dat er een hoogte verschil van maximaal 80 meter in de route zit. Een extraatje aan deze route is dat de Whilmina toren kan worden beklommen, vanaf deze 35m hoge toren kan worden uitgekeken tot in Duitsland en Belgie.

De wolfskop

Niet ver van Valkenburg is de Wolfskop route te bewandelen. Deze 21 kilomter route voert je langs de mooiste flora en fauna van Zuid-Limburg. Tijdens de route kom je langs de Bemelerberg, waar je de unieke krijtgrotten kan waarnemen. Een ander hoogte punt tijdens de route is de “Wolfskop” Europa’s grootste vuursteenbank. De route is niet geschikt voor beginners omdat de route een forse lengte heeft en niet wordt bewijzerd. Men moet er rekening mee houden dat ze er zeker een halve dag aan kwijt zijn.

Wandelen door Zuid-Limburg

Velden van vloerendaal

Vlakbij Valkenburg in Zuid-Limburg ligt het Vloerendaal. Een van de routes door Vloerendaal zijn de velden van Vloerendaal. Deze route loopt door het prachte gebied in en rondom Klimmen. Tijdens de route krijg je prachtige uitzichten over de zuid-Limburgse heuvels.