Unieke Wandelingen in Azie

Jongedame wandelt over de Chinese Muur

In Azië een van de grootste en mooiste continenten van de wereld zijn schitterende wandeltochten. In dit artikel bespreken we de mooiste wandeltochten in China, Filipijnen en Maleisië, lees hier meer over deze landen https://www.voyago.nl/3x-landen-azie-moet-hebben-gezien/

Een van de meest angstaanjagende maar uiteindelijke mooist wandeling in China is de wandeling over de berg Hua. Op elk van de vijf pieken van de berg staat een tempel. Om daar te komen is een wandeling van 6 uur nodig. Tijdens de wandeling zijn er enkele angstaanjagende momenten. Zo moet er over de “plank in de lucht” worden gelopen. Dit is een houten plank zwevend boven 1000 meter lucht langs een verticale bergwand. Echter zal deze wandeling het helemaal waard zijn als eenmaal boven bent. U zult hier de zon zien op komen zoals u nog nooit heeft gezien.

Tussen de Hymlaia pieken in China is het 16 kilometer lange wandelpad “Tiger Leaping Gorge” met een maximale diepte van 3900 meter. Tijdens de gehele tocht heb je een schitterend uitzicht van besneeuwde bergkappen tot een glinsterende rivier onder je. Tijdens deze wandeltocht kan je niet alleen genieten van het uitzicht maar ook van de etnische minderheden in China. De wandelroute voert door kleine Tibetaanse dorpjes met vriendelijke bewoners.

Huangshan is een hoogtepunt wat elke wandelaar in China gezien moet hebben. Huangshan betekent in het Mandarijns Gele Berg. Het wordt het gele gebergte genoemd omdat keizer Li Longji geloofde dat de gele keizer hier onsterfelijk werd. Daarom werd de naam veranderd van zwarte berg naar gele berg. De bergen in deze vallei worden gekenmerkt door de granieten pieken en den naalden bomen die alle kanten op groeien. Door deze bijzondere kenmerken is het ook opgenomen in de UNESCO Wereld erfgoed lijst.

Naast China hebben de Filipijnen en Maleisië ook prachtige hike mogelijkheden. In Maleisië ligt Mount Kinabalu met een top van 4095, meter. Mount Kinabalu ligt in het national park Kinabula. De berg is de beklimming waard omdat men vanaf de top de mooiste zonsopgang van Zuidoost-Azië kan zien. De beklimming wordt in 2 delen gedaan. Eerst wordt er geklommen naar het basiskamp Laban Rata op 3200 meter hoogte. Hier kan men wennen aan de hoogte en bijkomen van het eerste deel van de klim. Snachts om 01:00 wordt er gestart met het 2e deel van de klim. Deze start in het donker om zo voor zonsopgang op de top te zijn. Boven op de berg is enkel steen te zien met uitzonderging van enkele kleine bergratten. Naast Mount Kinabalu heeft het national park nog een andere trekpleister. Aan de voet van de berg ligt Poring Hot Springs waar het heerlijk ontspannen is in heet zwavelbronnen.

Wandelaar door de jungle in maleisie

 

 

 

 

 

 

 

 

Een groenere wandeltocht in Maleisië is in de Cameron Highlands. Dit gebergte is bedolven onder jungle en bos. Tussen de bomen liggen veel grote theeplantages. Door de jungles lopen veel wandeltochten, niet elke wandelroute is hier aangegeven met bordjes. Naast de wandelingen kan je hier ook een tour doen langs de theeplantages en zo alles leren over het maken van thee.

Een vlakkere en korte wandeltocht in Maleisië is in Penang National Park. De wandelroute van ongeveer een uur voert vanaf de ingang van het park door de jungle naar eindbestemming Monkey Beach. Op dit strand kan je de brutale makaken spotten, waar het zijn naam aan dankt. De wandelroute Canopy Walk loopt na het strand nog verder naar een vuurtoren die een schitterend uitzicht geeft over heel het National Park.

In de Filipijnen is nog een vrij jonge wandelcultuur en zijn er veel minder wandelroutes dan in China en Maleise. Het grote voordeel hiervan is dat de natuur nog veel ongerepter en mooier is. De populairste wandeltocht in de Filipijnen is de route naar Mount Pinatubo. In 1991 ontplofte deze vulkaan waardoor de top er af vloog en de berg 300m lager werd. De krater van de top vulde zich met regenwater en vormde zo een meer. De regering van de Filipijnen besloot van deze berg een toeristisch gebied te maken. In 1999 liepen de eerste hikers de wandelroute naar de Pinatuba krater. De wandelroute is vanaf Santa Juliana 40 kilometer en kan wel 16 uur duren. Onderweg zijn geen overnachtingsmogelijkheden daarom moeten wandelaars eigen kampeermateriaal meenemen.

De trekking van Banaue naar Batad is een ander hoogtepunt op de Filipijnen. Deze wandeling duurt 3 dagen. De eerste dag is de zwaarste dag, tijdens deze dag wordt in ongeveer 8 uur naar het eerste dorp gewandeld. Deze dag brengt je langs indrukwekkende rijstterassen die zijn opgenomen in de UNESCO Wereld erfgoed lijst. De eerste dag eindigt in Cambulo, op de tweede dag wordt er vanuit Cambulo geklommen naar Batad. Op de tweede dag loop je over geïmproviseerde trappen en langs schitterende watervallen. Op de derde dag kan je genieten van het uitzichtpunt in Batad en de route vervolgen naar de national highway. Vanaf hier kan je weer worden teruggebracht naar het begin punt Banaue.

Wandelen langs het strand van de Filipijnen

 

 

 

 

 

 

 

 

In Sagada in de Filipijnen ligt Mount Kiltepan vanaf hier kan je de schitterende zonsopgang over de Filipijnen zien. Deze zonsopgang is zo bijzonder omdat er een zee aan wolken is te zien tijdens de zonsopgang. Na de zonsopgang verdwijnt de zee van wolken en is er een schitterend uitzicht over de spiegelende rijstvelden.

Wat alle 3 de landen maakt is de gastvrijheid langs de route en tijdens de tocht. In China worden er tijdens lange wandelroutes vaak minderheidsdorpen gepasseerd. Ondanks dat de bewoners van deze dorpen het niet breed hebben zal je altijd worden uitgenodigd om thee te komen drinken en een praatje te maken. Daarnaast is het ook uniek dat veel van deze tochten naar grote hoogte lijden. Zo wel letterlijk als figuurlijk. Sommige bergtoppen liggen ver boven de 3000 meter. Probeer daarom niet in een keer naar de top te reizen maar altijd de tijd te nemen om te acclimatiseren aan de lage luchtdruk en de hoeveelheid zuurstof in de lucht.