Top van de wereld

De hoogste berg ter wereld ligt in Azie, de Mount Everest. Dit is dan ook gelijk een van de moeilijkste en zwaarste wandelroutes die er bestaat. De top ligt op 8848m meter. In 1953 werd pas voor het eerste de top bereikt door een Britse expeditie met een Nepalse klimmer.

De Mount Everst spreekt voor iedereen tot de verbeelding als hoogste berg ter wereld. Tevens hoort deze berg bij de Seven Summits, dat is een groep bergen. De hoogste bergen van elk continent. Dit geeft een extra uitdaging om de Mount Everts te bewandelen. Aangezien er nog geen 400 mensen op de wereld zijn die de Seven Summits hebben voltooid.

De Mount Everst geeft niet alleen veel uitdaging dankzij zijn bizarre hoogte, 8848m. Ter vergelijking de hoogste berg in Nederland is de Vaalserberg die slechts 322m hoog is. De grootste uitdagingen in deze bewandeling zit het in de druk en de ijle lucht. Het is namelijk onmogelijk om voor lange tijd deze lucht met weinig zuurstof in te ademen. Vanaf 7925m wordt het dan ook aangeraden om met extra zuurstof te gaan klimmen omdat er op sommige momenten 66% minder zuurstof aanwezig kan zijn dan normaal.

Uitzicht op de Mount Everst vanuit het Basiskamp

Mocht je het nog steeds een enorme uitdaging vinden om de Mount Everst te beklimmen zijn er twee globale startpunten of je vertrekt uit China, of je vertrekt uit Nepal. Om het lichaam te laten wenen aan de grote hoogte moet elke klimmer verplicht een bepaalde tijd door brengen in een van de 2 basiskampen om zo de kans op hoogte ziekte te verkleinen. Kamp Noord (China) is in de zomer maanden bereikbaar met de auto. Echter is kamp Zuid (Nepal) toch altijd een populairder vertrekpunt, omdat vanaf hier de klim naar de hoogste top ter wereld iets eenvoudiger is.

Eenmaal besloten om de klim te starten zal men een slordige 60.000 dollar moeten neertellen. Hier zit belasting in, de huur van een gids en een Sherpa. Een Sherpa is een lokale bewoners die helpt met het vervoer van uitrusting en dergelijke door gebruik te maken van een yaks. Er wordt gestart in een van de twee basiskampen. Hier krijgen de wandelaars en bergbeklimmers een week tijd om te wennen aan de hoogte. Vanuit de basiskampen duurt het ongeveer 7 dagen om de top van de Mount Everst te bereiken en vervolgens weer 5 dagen om af te dalen naar het dal.