3 tips voor waar je kan wandelen in Gelderland

wandelen in Gelderland

Als je gaat wandelen in Gelderland, denk je al snel aan de Veluw of de Achterhoek, maar er zijn veel meer plekken waar je kan gaan wandelen. Zoals de Betuwe, het Land van Maas en Waal, de Gelderse Vallei, Berg en Dal, de Ooijpolder, de Millingerwaard, her Renkumse Beekdal. Met allemaal schitterende wandelgebieden waar je een keuze hebt uit vennen, bossen, de hei, heuvels en uiterwaarden vol wildernis. Hier drie tips voor wanneer je nieuwe plekken wilt gaan ontdekken in Gelderland.

Rivierenland

Flipje Tiel is de bekendste Nederlander die in Rivierenland rondwandelt. Of beter, in de Betuwe, een van de drie regio’s die het rivierenland vormen. Andere regio’s zijn de Bommelerwaard en het land van Maas en Waal. Rivierenlans heeft dijken, uiterwaarden en boomgaarden vol bloesem of fruit, met vooral appels, peren en kersen.

Gelderse vallei

De Gelderse Vallei ligt tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De maast stoomde hier ooit door dit gebied, maar sinds de laatste ijstijd is die westwaarts gegaan. De ijsmassa duwde het land op en vormde de Utrechtse Heuvelrug. Toen het ijs gesmolten was vulde de vallei zich met klei, dekzand en veen. Op dit moment is de Gelderse Vallei een nattig gebied vol met restjes kwetsbaar blauwgrasland, maar ook fraaie bossen en heide. Het is vooral open en weids, wat behalve wandelaars ook veel weidevogels trekt.

Rijk van Nijmegen

Ten zuiden van de Over-Betuwe en ten oosten van het land van Maas en Waal ligt het rijk van Nijmegen, een naam die stedelijk klinkt, maar hoort bij een gebied, vol natuur. Zoals de uiterwaarden van Maas en Waal, de bossen van Groesbeek, het Heiderlijk en de fraaie Overasseltse en Hatertse Vennen waar wandelingen langs glooiende rivierduinen voeren en donkere zijn versierd mer wollegras en veenpluis.